Ons werk in de plaatstelijke baptisten gemeente

Sinds december 2014 leidt Pedro als pastor de plaatselijke evangelische gemeente in Juan Guerra. In 2018 is de gemeente aangesloten bij de ‘Misión Bíblica Bautista de Perú’ en sindsdien zijn we een baptistengemeente. 

Als pastor gaat Pedro voor tijdens de diensten op zondag, leidt de wekelijkse gebedsdienst en de Bijbelstudieavond. Ook doet hij bezoekwerk en stuurt hij alle bedieningen aan: zondagschool, geloofstoerusting, jeugdwerk, compassionproject, drinkwaterproject en dergelijke.

Tanja is in de gemeente actief als leider van de tienerzondagschool, de muziek en de vrouwenvereniging. Ook geeft ze geloofstoerusting aan de volwassen groep en de meisjes. 

Over de gemeente

Dit jaar wordt herdacht dat 100 jaar geleden de eerste zendelingen naar de regio San Martin kwamen met het evangelie. Rond de jaren 40 is ook in ons dorp, Juan Guerra, het evangelie gebracht door de engelse zendeling Eduard Bold. Hij kwam met een kano aan bij ons dorp en na zijn komst met het evangelie kwamen de eerste mensen in ons dorp tot geloof, waaronder Pedro’s opa en oma. Er ontstond een gemeente die eerst samenkwam in de huizen van de gelovigen, later werd er een kerk gebouwd. De vader van onze zuster Aurora was eerst de pastor, daarna was haar man, Gustavo, jarelang de pastor van de gemeente. In 2014 heeft hij het pastoraat op 83 jarige leeftijd overgedragen aan Pedro. In 2017 is ‘pastor Gustavo’ overleden. 

Toen Pedro in 2014 werd aangesteld als pastor, vonden we de gemeente in wat vervallen staat. Er waren voornamelijk ouderen en wat kleine kinderen. Ook was er één tiener. Er waren geen jongeren, en slechts 6 mensen van middelbare leeftijd. Ook waren er door de jaren heen diverse misstanden ontstaan in het onderwijs en het getuigenis van de gemeente in het dorp was zeer slecht, door zonde die getolereerd werd in de gemeente. De persoonlijke geestelijke groei van de gelovigen was weinig, er waren veel conflicten, machtsstrijden, onderling wantrouwen enz. 

We zijn dankbaar dat we, na 7 jaar hard werken, een gemeente mogen leiden die beetje bij beetje voor onszelf ook een aangename en opbouwende plek begint te worden. Er wordt inmiddels volop gewerkt met kinderen, tieners en jongeren. Ook zijn er door de jaren heen meer mensen van middelbare leeftijd in de gemeente gekomen en hebben we nu een heel team voor alle bedieningen, we danken God voor ieder van hen. Wel is de groep werkers nog steeds relatief klein. Doortje Westerduin uit onze vriendengroep verwoordt het als volgt: deze gemeente is als een boom met veel en uitgebreide wortels, dat zijn de ouderen die biddend hun taak hebben. Dan een dunne stam, dat zijn de actieve werkers, en dan een enorme kruin, dat zijn de kinderen en de gezinnen waar de gemeente mee werkt. 

Dit jaar heeft Pedro de visie van de gemeente verlegd van ‘interne groei, eenheid en opbouw’ naar ‘zending en evangelisatie’. We kijken uit naar wat God zal doen door middel van het lokale lichaam van Christus.